Дървените капаци за прозорци – сигурен съюзник срещу екстремните температури

През последните години в България се наблюдават рекордно високи температури през лятото и смущаващо ниски през зимата. В търсене на спасение от горещините и студовете сме склонни да използваме прекомерно дълго климатика по време на летния сезон и съответният отоплителен уред през зимния. Крайният резултат е неприятно висока сметка за електричество.
Добрата новина е, че има начин да намалите разхода за ток като инвестирате в монтиране на дървени капаци на прозорците на дома. Високата им функционалност се измерва в различни детайли, които малко или много оказват съществено влияние над домашната атмосфера.

Ето някои от тях:
Ако живеете в къща в отдалечен край на града или на село, разположена в полите на балкана, лятото ви може да е прохладно, но във всички случаи зимата няма да бъде мека. Подобна ситуация изисква солидна подготовка каквато може да бъде именно оборудването с дървени капаци за прозорците и вратите. Защо дървени? Защото дървото е естествен материал, добит от природата и е известен с високите топлоизолиращи качества. Това интериорно (или екстериорно) решение ще ви помогне да задържате топлината по-дълго в своя дом.

Дървените кепенци са готово решение когато търсите ефектен и практичен начин за обличане на прозорците. Традиционните щори са приемлив вариант, но те не гарантират достатъчно добър контрол на светлината, а още по-малко спомагат за поддържането на оптимална температура в помещението.
Тежките плътни завеси биха осигурили известна защита в горещи дни, но с тях трудно може да поддържате желаната топлина когато навън вилнеят снежни бури. Освен това завесите събират много прах и изискват по-често пране, а свалянето и окачването им не са никак леки занимания.

Традиционните щори не са безопасни за малки деца и животни. Въжетата им крият потенциален риск от оплитане и удушаване, поради което се препоръчва да се избягва поставянето им в стаи за деца на възраст между 16 и 36 месеца. По същата логика, въжетата на щорите могат да навредят на вашия домашен любимец. Ако отглеждате в дома си котка или куче от дребна порода, трябва да ги научите да не се заиграват с въжетата на щорите.
За разлика от не толкова практичните пердета, завеси и щори, дървените кепенци осигуряват желаната оптимална температура в дома за дълги години напред и не застрашават никого. С тях може да се радвате на уют, уединение и приятно топла атмосфера, независимо от сезона.

Дървените капаци в минималистичен стил пасват точно на всякакви прозорци, с по-големи размери и такива които комбинират малки и големи части. Колкото по-качествен е дървеният профил, толкова по-висока е степента на изолираност, което ви гарантира облекчаващо ниски сметки за ток.

Comments are closed.