Дървената дограма гарантира енергийна ефективност

Осигуряването на достатъчно енергия за човечеството се превръща в проблем за природата – тенденцията е такава от доста години. Според експерти след няколко десетки години природните енергийни ресурси ще привършат, а това няма да се хареса на бъдещите поколения и на планетата Земя като цяло.

Част от решението на този глобален проблем е да започнем да пестим енергия. Всеки от нас трябва да се научи на енергоспестяване – за да реализираме всички заедно икономически и екологични ползи.
Енергийната ефективност означава пълноценно оползотворяване на енергията чрез прилагане на енергоспестяващи мерки и инвестиции, които със сигурност ще ни се изплатят след време.

Един от начините да икономисаме енергия е свързан с подмяната на старата дограма и слагането на нова – енергийно ефективна.
Качествената дървена дограма, комбинирана с подходящ стъклопакет, е най-доброто енергоспестяващо решение. Ако направите такъв избор за дома си, може да очаквате отлични показатели на топлоизолация, които могат да достигнат до стойности U= 0.8 W/m2K, характерни за пасивни и нискоенергийни сгради.

Дървото е материал с пореста структура, което го прави лош проводник на звук и топлина, но пък подобрява акустичниите му показатели. Ето защо дървените прозорци и врати отговарят на завишените изисквания за шумо- и топлоизолация. Новите енергоефективни дървени прозоречни рамки могат да спестят много средства за отопление и климатизация на сградите.
Нека не забравяме също, че дървените профили са екологичен продукт. Дървесината е органична материя, в чийто състав влизат съставки като целулоза, лигнин, восъци, мазнини, белтъчини, скорбяла и др. За обработката ѝ се изразходва минимално количество енергия, поради което се отделя и много малко въглероден диоксид. А представяте ли си да имате нещо толкова природно естествено в дома си? Представяте ли си уюта и красотата, които дървената дограма създава?
Използването на PVC и алуминиева дограма предполага появата на плесен и мухъл в помещенията. Това създава и поражения по стените, премахва благоприятните условия в стаята. С поставянето на дървена дограма тези проблеми са минимални или въобще няма такива – благодарение на способността на дървото да поема и отдава влага.

Ако все още се чудите как да спестите пари и имате желание да сте полезни на природата, поставянето на дървена дограма е една от стъпките, които трябва да направите. Свържете се с нас за безплатна консултация и съвети.

Comments are closed.