Ненадминатите топлоизолационни качества на дървената дограма правят избора ѝ категоричен

Дървесината притежава солидни, устойчиви на времето и атмосферните промени характеристики, благодарение на които тя се е утвърдила като строителен материал с безкраен брой сфери на приложение. Човекът е познал ползите на дървото още през древните времена. От дърво са се правели предмети за бита, инструменти за обработване на земята, за самозащита от опасности и т.н. Дървото изпълнява много важна функция за културния и стопански прогрес на човечеството.

Дървесината – номер едно по топлоизолационни качества
Тъй като дървото е естествено добит от природата материал, той се отличава с много високи топлоизолационни качества. Това го прави изключително подходящ в българските райони, където температурите през деня са високи, а през нощта рязко се понижават.
Интересното при дървесината е, че тя представлява нехомогенна органична материя и може лесно се обработва за всякакви цели. Дали е вложена в направа на покриви, стълбове, къщи, врати или прозорци, дървесината има най-добри изолационни възможности.
Дървената дограма в комбинация с висококачествен стъклопакет гарантира висока степен на топлоизолация. Нещо повече, тя притежава потенциала да достигне показателите за енергийна ефективност на пасивните сгради, което е едно наистина сериозно постижение и напълно оправдава инвестицията.

Изолация на сгради с влажен микроклимат
При повечето сгради, за които се планира подмяна на дограмата с цел оптимизиране на топлоизолацията, проектантите срещат един съществен проблем. Микроклиматът в помещенията в по-голямата част от случаите е просмукан с влажност и високо съдържание на въглероден двуокис. Това създава благоприятни условия за формиране на мухъл и плесен, което задейства процесите на погиване на стените и тяхното покритие в помещенията. В такива случаи алуминиевата и PVC дограма могат да предложат само временно решение, което обезсмисля инвестицията. Най-рационалният избор е поставянето на дървена дограма.

Дървото има способността да абсорбира и отдава влагата. Когато в помещенията има висока влажност, дървото ще погълне част от нея и ще я отдаде когато нивото ѝ спадне. Така с поставянето на дървена дограма се получава оптимално регулиране на влажността в помещенията и стопиране процесите на увреждане на стените.

Comments are closed.